För några dagar sen fick jag svara på en undersökning för att se hur stort kundunderlag det skulle finnas till att sälja livsmedel som av någon anledning sorterats ut, för ett rabatterat pris. Det kan handla om konserver där det finns tryckfel på etiketten eller livsmedel med kort eller redan utgånget datum. Jag kan då säga att jag är ett kundunderlag! Som lärare uppmuntrar jag mina elever att förlita sig på sina egna sinnen för att avgöra när maten är för gammal för att äta, istället för att oreflekterat slänga allt där bäst före-datumet passerat. Så, mina små tips är att lukta, smaka och kolla - så bedömer du bäst ifall maten kan ätas! Mjölk håller i regel flera dagar längre än bäst före-datumet, fil och yoghurt likaså. Konserver håller väldigt väldigt länge och vissa livsmedel blir nästan aldrig dåliga, som socker.
Man ska även skilja på ifall livsmedlet är märkt med bäst före eller sista förbrukningsdag. Färsk fisk och kött har oftast ett sista förbrukningsdatum, som man bör vara mer noggrann med att följa. Speciellt köttfärs är ett känsligt livsmedel som kan bli dåligt, men även här gäller det att använda sina sinnen!
Att minska på slänget påverkar både vår egna ekonomi och även miljön. Därför tycker jag om att göra "fynd" som på bilden ovan. Mat på rea utan några som helst fel, bara att frysa in. Katching!
1 kommentar:
Mjölk och fil bör alltid hällas bort det datum förpackningen är märkt med! Är ju super-äckligt att lukta på halvsur mjölk ju. Eller, ve och fasa, få en klump i oboy-glaset...
Skicka en kommentar