I påskas bjöds familjen på vit chokladkladdkaka med glass och kolasås. Kolasåsen baseras på kondenserad mjölk, och första gången jag stötte på den var i Spanien. Vi var där på klassresa, och en utbytesstudent i min klass hittade kondenserad mjölk i en butik och blev så glad. Hon brukade koka kola på det hemma i Brasilien, och här i Sverige hade hon bara hittat mjölken på en djuraffär (?). Så hon skulle glad i hågen bjuda oss på god kola, men brände vid den och gjorde vår lärare arg. Ja, det var en liten anekdot om detta!
För att göra underbart ljuvlig härlig söt och krämig kolasås, även kallad dulce de leche gör du så här:
ta bort etiketten från burken med kondenserad mjölk och lägg den i en kastrull med kokande vatten och koka den helt täckt med vatten i ca. 2,5 timmar, under lock. Använd inte en aluminiumkastrull som annars blir så hemskt ful. Låt sedan burken svalna innan du öppnar den.
Den här kolan är ju himmelskt god att bara äta som den är också, men för att göra sås blandar du bara ut den med vispgrädde till önskad konsistens under omrörning på svag värme
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar