Det var ett tag sen, men den här månaden är jag med och bakar månadens sötsak på Söta saker, och temat är frukt. Jag skrev häromdagen om mitt marängbakande, och en ny variant av smaksättning jag gjorde var apelsin. Ljuvligt sockersöta sega maränger med fräsch apelsinsmak, denna fina vitaminrika och våriga frukt. Receptet på italiensk maräng kommer från Restauranghögskolan på Umeå universitet:
Maränger med smak av apelsin
Italiensk maräng:
110 gram socker
40 gram vatten
60 gram äggvita
10 gram strösocker
Koka den större mängden socker och vatten i en kastrull till 121 grader. Vispa under tiden äggvitan tillsammans med den mindre mängden socker till ett hårt skum. När sockerlagen nått 121 grader hälles den långsamt ner i äggvitan under ständig vispning. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen svalnat. Tillsätt rivet skal av apelsin och några droppar apelsinsaft. Klicka ut marängen på en plåt, lättast går det om man använder två matskedar. Grädda marängerna i 125 graders värme cirka 40 minuter. Låt svalna på galler
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar