lördag 28 november 2009

Advent


Knäcken står och puttrar på spisen, adventljusstaken sprider ljus i fönstret, lägenheten går i rött och alla julens tillbehör som skumtomtar, julmust, glögg och lussebullar har haft sina premiäravnjutningar. Men andra ord, vi fullt redo för att fira första advent! Det enda som fattas är att staden vi bor i bäddas in i ett mjukt snötäcke. Men, det är frost på marken och minusgrader, så vi får ändå vara nöjda med allt utom regn.

Vill man få mer julkänslor är det bara att promenera ner på stan där skyltfönstrena ropar jul och alla byggnader har klätts med ljusslingor av alla de färger och slag.

tisdag 24 november 2009

Förvirrad

Idag är bloggerskan förvirrad! Hon skulle till sin praktikplats, och begav sig till busshållsplatsen, på samma sätt som hon gjort de senaste tre veckorna. På samma sätt kliver hon på bussen, som kommer i rullning. Efter en stunds åkande tycker bloggerskan att det inte riktigt ser ut så som det brukar, och får känslan av att någonting verkligen är på tok. Med en underlig känsla i maggropen frågar hon försynt busschaffören var denna buss ämnar ta henne, och får svaret - helt motsatt håll än det hon ska åt! Ve och fasa, hur ska hon klara sig ur denna pinsamma situation? Hon har hopat på bussen som går åt andra hållet hon ska, och klockslaget för den lektion hon ska hålla med ett övervakande öga från universitetsläraren, dagen till ära, närmar sig med stormsteg. Medan adrenalinet stiger i kroppen hjälper den trevliga busschaffören till med hjälp av radiokommunikation med de andra chaffisarna. Hon hamnar på en buss som går åt rätt håll, dock i snigelfart enligt bloggerskans mening. Bussfärden slutar dock lyckligt då hon har sinnesnärvaro nog till att ändå hoppa av på rätt hållplats, och småspringande komma innanför praktikplatsens betryggande dörrar, med andan och stressen i halsen. Resten av dagen går åt att fråga sig: Hur kunde detta hända? Var befann jag mig i tankarna? Hur kan något dylikt hända mej?

Notis: Förra veckan var jag på väg in i köket för att hänga upp min badrock... Var är virrhönan på väg?



Nåja, nu har lugnet infunnit sig, och jag har bestämt mig för att jag visst kan stöka fram julen trots att det är några dagar kvar till första advent. Men om man tänker på det så ska man ju vila på söndagen, och då måste ju allt pyssel redan vara klart! Julen är härlig, man får en massa anledningar till att skriva listor. Listor på vad som ska göras, listor på vad man vill ha, listor på vad som ska ges bort, inhandlas, kokas, bakas, lagas... Listor i all oändlighet, till Frökens stora glädje!



söndag 22 november 2009

Lazy sundayafternoon

Den här söndagen är som söndagar ska vara, lazy! Att vakna utvilad, cykla till kyrkan medan solen letar sig över Umeås hustak och frosten frasar i cykeldäcken. Sen sitta vid kyrkfikat utan att ha bråttom hem. Idag kom jag sedan hem till en nystädad lägenhet, har ätit från gårdagens fantastiska rester, tagit upp julsaker från förrådet, virkat i skenet från levande ljus med behaglig musik strömmande ur högtalarna. Jag har även kokat glögg på körsbär, med lyckat resultat. Allt med en söndagsfrid i hjärtat, ett lugn som bara kan infinna sig på veckans vilodag, en dag då man gör det man vill och som är mysigt och avkopplande! Jag passar på att njuta, man vet aldrig när nästa dag av detta slag kommer.


Gårdagens stora glädjeämne var att solen till sist lyckats jaga bort alla dystra moln och ge oss bleka Umebor som övergett tanken på att få se den sol som bara gör sig påmind genom dagsljus drygt 4 timmar om dagen, stålar av värme mot våra kinder. En promenad runt Nydalasjön i två timmar var väl behövd, och gav hopp om att överleva dessa mörka månader. Annars kan man komma väldigt långt med storpack av värmeljus och varma vänner!


"Nörd, nästan störd" är ett uttryck som ofta kan användas med syfte på oss Hushållslärare. Ett exempel är när ett exemplar av nyaste upplagan av Vår kokbok kommer i våra händer och upprymda glädjerop hörs från både studenter och lärare, och ha-begäret gör att våra händer greppar allt hårdare om denna fantastiska bok. Detta resulterar i att universitetets mat-nördar nedtecknar denna titel överst på årets önskelistor. Så också jag!


fredag 20 november 2009

Sommar

Medan regnet bildar ringar i vattenpölarna på Ålidhems innergårdar denna novemberkväll knappar jag mig in på SVT Play och tittar på ett program av "Sommarpratarna". Fem sommarpratare träffas över en lunch och meningen är väl att man ska lära känna dom lite mer, dom där personerna bakom dem vi ser i tidningar och annars på tv. Överraskande intressant faktiskt! Jag tycker det är intressant att höra på människors berättelser, vad de varit med om i livet, oavsett om de är kända eller inte.

Jag ser fram emot att Umeå blir snötäckt, så att advent kan få drabba mig med all sin kraft. Det känns inte kul att gå runt och köpa julklappar med paraply, och ändå blir pappret förstört av regnet! Nix, snö vill vi ha, annars får de va!

torsdag 19 november 2009

Back in time

Okej, kanske inte jag är någon bloggare trots allt, eftersom jag glömmer bort min kära blogg hela tiden :) Men jag kan ju försöka ändra mig och bestämma att NU gäller det. Igen, å igen, å igen...

Idag har ännu en dag på min praktik som hemkunskapslärare avklarats. Fylld av energi trots eftermiddagsrusk utanför fönstren spurtade jag hem och skrev på min rapport, samtidigt som jag kollade på en film. Man är ju kvinna! Efter det har jag stekt pannkakor, kokat körsbärsmarmelad, strukit, städat skafferiet och har nu återigen bänkat mig framför tvn i väntan på "halv åtta hos mig". Kanske jag lyxar till det med en kanna earl green i en såhär vacker kreation!