torsdag 30 juni 2011

Direkt från balkongen


Min syster är i stan på visit med anledning av Kristdemokraternas riksting, och idag såg jag självaste Affe intervjuas utanför Folkets Hus
Det råder riktigt härlig värmebölja och svetten lackar rejäl under jobbtimmarna. I kväll tog jag och Carro med oss kaffetermosen till klippan och njöt av den mer behagliga kvällsvärmen och nu sitter jag på balkongen och lyssnar på Sommar i P1 i den svala kvällsfläkten
Mitt i denna sommarhets gick jag idag in i en affär och fick ofrivilligt botanisera bland höstskor i mocka och läder med varmt foder. Personligen känner jag att det inte riktigt är dags än att bunkra upp inför den kalla vintern. Allt har sin tid, och nu är det 100 % SOMMAR


Basilikan blommar, det har jag aldrig sett förut

Spara de gamla fula kläderna

Ett spartips är att istället för att slänga de gamla slitna urtvättade t-shirtarna kan man klippa sönder dem, och - tada!! - superbra trasor att använda till att damma med, putsa fönster med och allt annat man kan använda en trasa till. Gamla frottéhanddukar och trasiga linnehanddukar får också falla under saxen för att få ett förlängt och användbart liv. Återanvändning är kanon både för ekonomin och miljön!

onsdag 29 juni 2011

Ja tiden den går

Varma lata dagar, kaffe och Sommar i P1 på en brygga ackompanjerad av vågskvalp, glass och jobb. Ungefär så har de senaste dagarna sett ut

måndag 27 juni 2011

Hur både äter man en kaka och behåller den?


Eller var det bara russina ur kakan man skulle plocka?

söndag 26 juni 2011

Rabarbersaft

Rabarbersaft är en riktigt god och härligt rosa sommarsaft!
De söta små coca-colaflaskorna har jag fått av en kompis och är perfekta att servera en portion rabarbersaft i, kanske ta med på en picknic. När jag kokar saft gör jag så att jag lägger sköljda bitar av rabarber i en kastrull och fyller på med vatten så att det nästan täcker all rabarber. Sedan kokar jag det under lock i ca 10 minuter så att rabarberna kokar sönder, samtidigt som jag rör om då och då. Sedan silar jag allt genom en silduk och tillsätter socker till saften i den mängd jag tycker är lagom. "Efter behag" som farbror Melker så passande sa. Eftersom jag fryser in min saft behövs inga fler tillsatser för att konservera den. Enkelt!

Jag kokade även rabarbermarmelad med syltsocker. Syltsocker innehåller pektin, vilket är det som gör att sylt och marmelad stelnar till. Syltsocker är smidigt att använda, då man inte behöver tillsätta mer än sockret enligt anvisningarna på paketet och koka med bären man vill göra sylten av. Jag tillsatte även lite vaniljextrakt som gav en mild smak som bra kombination

lördag 25 juni 2011

Midsommarmenyn

Om någon undrade vad vi satte i oss på midsommarafton bjuds ni här på lunchens meny

Välkomstdrink med violcider och raberbersaft toppad med körsbär och frysta vinbär

Huvudrätt bestående av helstekt och sesammarinerad fläskytterfilé med hemgjord potatissallad á la Juggen och Solveigs tomatsallad

Dessert som serverades var Körsbärsswiss med nougat- och kolasås, serverat på stort fat och två skedar

Njuta av sitt verk

Jag har nu slutfört en städning av lägenheten. Golven är rena, mattorna piskade, hyllorna dammade och kaffet klart. Så skönt att få luta sig tillbaka i soffan med en tidning och bara njuta av sitt verk, ett rent hem. Aaaah!

torsdag 23 juni 2011

Fler loppisfynd

På samma loppis fyndade jag även porslin och en plåtburk för några enstaka kronor

En polsk liten kanna, en likadan som min mamma har en större version av. En större modell med ett annat mönster från samma tillverkare har också jag, även den fyndad på något sommarloppis

"Anette" från Gustavsberg får stå på en hylla i köket

På ett loppis här i Umeå såldes en likadan plåtburk för 80 kronor som jag betalade 5 för!

Den får husera kakao istället för kaffe

Loppisfynd


Kommer ni ihåg den färgglada koppen som bara skriker retro som finns i min samling? På helgens Joy Peak anordnades loppis, och bland allsköns rammel hittade jag några tallrikar med samma dekor


onsdag 22 juni 2011

Äventyr

Vad gjordes då på vårt äventyr i Skellefteå? Bland annat...

Klappade getter och träffade trevligt folk på Joy Peak

Åt världens största mjukglass!

Gick på strandpromenad, blickade ner i det klara vattnet

Allsköns blandning av strandfynd. Vad ska det egentligen stå? Staden? Stalin? Stark?

En hel strand med drivved slipade av havets vågor

En strandsatt halv båt. Blir svår att segla med

Smått och gott

Idag börjar arbetsdagen klockan ett, vilket innebär en lugn och skön förmiddag med ett och annat pyssel. Himlen är grå, så aktiviteter inomhus är att föredra. Jag läser bloggar, sorterar papper, diskar, dricker te och lyssnar på mitt skämsband Per Gessle

På min gård har en man ett garageloppis, och av honom köpte jag en kaffekanna för endast och bara 20 kronor. Den matchar min "Ida Olsson"-kanna med likadan knopp, så den har fått platsen bredvid i skåpet. Nu har jag alltså en kanna för var tillfälle - en kaffetår för sig själv på balkongen eller kafferep runt kakbordet. Helt nödvändigt om ni frågar mig!

måndag 20 juni 2011

Helgrapport

I helgen bar det upp till Skellefteåtrakterna för att uppleva Joy Peak, träffa trevligt folk och gotta sig i gott. Längre referat, förhoppningsvis med bilder, det kommer. Man måste ju liksom säga "vänta lite, ge inte upp än. Fortsätt läs, det kommer mera". Det kommer mera, som Arne Hegerfors tjatade om i tv-rutan, det kommer mera!

Kanterna som blir över

Spartips: Gör eget ströbröd
Det är både smart att ta vara på alla rester, och du spar även in någon liten krona. Låt kanter av bröd och kakor torka och riv eller mixa dem sen till smulor
Alternativ till att använda ströbröd är söndersmulade digestivekex eller vetegroddar. Går hur fint som helst!

lördag 18 juni 2011

Carbonara

Om ni funderar över vad ni ska göra med äggulor som blir kvar när man bakar maränger, eller kanske söta makroner, så kommer här ett superenkelt middagstips

Pasta Carbonara
Tillagningsanvisning: Koka pasta i önskad mängd, och spara en mugg av kokvattnet innan du häller av pastan. Stek bacon klippt i bitar eller skinka. Ta pannan från plattan och häll pastan i stekpannan och tillsätt äggulorna och lite av kokvattnet, och rör om! Tillsätt ev mer av kokvattnet ifall det behövs. Tillsätt nymald svartpeppar och ev riven parmesanost. Mumma!

fredag 17 juni 2011

Gubbar på balkongen

Finns det något trevligare än att pusta ut efter jobbet med jordgubbar och mjölk på balkongen?
Sanningen är den att det var lite väl kyligt där ute, och gubbarna fick istället avnjutas inne i vardagsrummet. Så kan det gå när inte haspen är på!


torsdag 16 juni 2011

Dulce de leche

I påskas bjöds familjen på vit chokladkladdkaka med glass och kolasås. Kolasåsen baseras på kondenserad mjölk, och första gången jag stötte på den var i Spanien. Vi var där på klassresa, och en utbytesstudent i min klass hittade kondenserad mjölk i en butik och blev så glad. Hon brukade koka kola på det hemma i Brasilien, och här i Sverige hade hon bara hittat mjölken på en djuraffär (?). Så hon skulle glad i hågen bjuda oss på god kola, men brände vid den och gjorde vår lärare arg. Ja, det var en liten anekdot om detta!

För att göra underbart ljuvlig härlig söt och krämig kolasås, även kallad dulce de leche gör du så här:
ta bort etiketten från burken med kondenserad mjölk och lägg den i en kastrull med kokande vatten och koka den helt täckt med vatten i ca. 2,5 timmar, under lock. Använd inte en aluminiumkastrull som annars blir så hemskt ful. Låt sedan burken svalna innan du öppnar den.

Den här kolan är ju himmelskt god att bara äta som den är också, men för att göra sås blandar du bara ut den med vispgrädde till önskad konsistens under omrörning på svag värme

onsdag 15 juni 2011

Makronerna

Det råder nära på hysteri kring dessa små makroner, de har tagit bloggarna med storm och dyker upp på allt fler caféer och butiker. Jag bestämde mig för att detta kunde bli ett av sommarens projekt, och igår tog jag sats och bakade de första plåtarna makroner i mitt liv

Visst var det lite pillrigt, men inte svårt. Det fick bli söta rosa små makaroner med en smörkräm med sylt av blandad kompott; jordgubbssylt, svartvinbärssylt och krusbärsmarmelad. Receptet jag följde finns hos Söta saker, som har en mycket detaljerad och bra beskrivning hur man går tillväga. Mitt eget mandelmjöl gjorde jag också, och jag använde mig av min blender för att mala mjölet som jag sedan siktade för att få det så fint det gick

Mängden kräm att ha mellan var dock lite nätt tilltaget i receptet, så i frysen ligger det ofyllda kakor och på en hylla i köket står en burk, de är ju så goda att äta även utan krämen

De är så söta så att man bara vill äta upp dom. Och tänk det får man också!

Gårdagens kalas i bilder

Jag älskar att ställa till med kalas! Igår firade vi Carro, så jag bakade en tårta söt som hon själv. Fylld med banansylt, kolakräm och täckt med en frosting med vit choklad var den en fröjd för smaklökarna




tisdag 14 juni 2011

Kvällen då det hände

Ikväll hände något märkligt jag måste få berätta om. Vi hade precis avslutat kalasandet här hemma och avslutade med en skön promenad längst med ån, där solen glittrande speglade sig i vattnet och vindarna var varma mot de shortsbara benen. När vi kommer hem och sätter nyckeln i låset händer det - ingenting. Nyckeln går inte att för en sekund vrida åt något håll. Det slutar med cirka tre timmars väntan i trapphuset med besök av väktare, låssmed och en fantastisk pojkvän som gjorde en heroisk insats i att skaffa fram en spontanpicknic. Herr Kyla kom med sitt intågande men motades av undanlagda kläder från förrådet. Vad finns då att göra medan man väntar i ett trapphus? Så mycket vet jag, att maskrosorna mellan plattorna vid entrén är uppryckta, min inkorg är rensad från gamla sms, och riktnumret till Ödeshög är 0144

Svensk sommar

Jordgubbar smakar verkligen svensk sommar! Fina att se på är de också

Vad händer idag?

Att stiga upp i tid även när man är ledig har sina fördelar. Jag har redan hunnit ringa några samtal, ätit en lugn frukost, satt igång att baka och jag är påklädd. Det är annat än hur det var igår, då sussade jag fortfarande så sött vid den här tiden. När jag väl vaknat var det inte lång tid kvar tills min käresta slutade på jobbet, så då blev det en tur på stan. Hjälp vad mycket frestelser som väntade där i form av hur mycket rea som helst! Vi fick tag på några riktigt bra kläder på super-rean, så glada och nöjda vände vi hemåt. Det var en riktigt bra dag!

Idag firar vi fina kombon Carro som har blivit hela ett år äldre. Hurra hurra för dej!


söndag 12 juni 2011

Syrener som blommar och staket som är vita


Nu blommar syrenen och luften fylls av den ljuvligaste doften. Det doftar verkligen skolavslutning! Jag, mor och far gjorde en utflykt till Sävar för några dagar sedan, där en vacker syrenhäck ramade in det ståtliga huset och var så fin ihop med det kritvita staketet.
Förra året gjorde jag saft på syrenblommor, ingen hit för mig måste jag säga. Så det skippas i år, men det finns ambitioner att pröva på syrenglass, vad tror ni om det?

Den här dagen

"Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen!". Jag förstår Broder Tucks känsla när han utbrister detta välkända citat, och över hela landet finns nog fler som kan ställa sig i raden av alla som dessa dagar drar en lättnadens suck. För övrigt har jag och min kompis S haft loppisbord på torget idag. Lite mer plats i gömmorna och lite mindre plats i plånboken, så ska det vara! Nu kan jag börja jobba på att fylla upp mitt förråd igen...

fredag 10 juni 2011

Resten

Det kan tyckas låta som ett simpelt spartips, men att ta vara på rester istället för att slänga dem är bara smart. Hittar man mat med bra pris kan man passa på och köpa mycket. Till nationaldagen köpte jag en hel lax som har räckt till både finmiddag, laxsallad med färskpotatis och till sist lades den sista biten på smörgås till utflykten

torsdag 9 juni 2011

Det blev en dag på stranden


I Täfteå såg vi ingen skymt av någon dansbana, däremot en varm bit av ett hav som badade i sol. Där på den steniga stranden drack vi kaffe, solade och njöt av semestern. Hade vi inte semester den här dagen så vet då inte jag!