torsdag 30 december 2010

UNITE

Just nu är det UNITE som gäller för hela slanten!

söndag 26 december 2010

God fortsättning!

Nu lider dagarna med julfirande i byn till sitt slut. Vi har firat med fullt ös medvetslös under några härliga hektiska dagar, och imorgon sätter jag mig på tåget norrut till Örnsköldsvik. Dagarna hemma var alldeles för få, men nu väntar spännande dagar framför med UNITE. Det är med pirr i magen och förväntning om härliga möten - jag är redo!

fredag 24 december 2010

GOD JUL



En riktigt god och fridfull jul önskar jag er alla!
Ta hand om er i julhelgen!


torsdag 23 december 2010

Jul och ledighet

Jag har kommit fram till byn och njuter av ledighet, turer på sparken i det vackra hälsingelandskapet, starkt kokkaffe från vedspisen och en massa god julmat!

tisdag 21 december 2010

En tidig julklapp


Den här fina necessären fick jag i julklapp av mina fina vänner. Den är från GERDA som gör nya fina saker av gamla retrotyger. Det är så härliga färger, man blir verkligen glad! Nu packas det för fullt inför hemresa, ikväll rullar det mot byn

måndag 20 december 2010

Julefrid i juletid


I helgen har snön bara vräkt sig ner, på fönsterblecken bygger snön upp sig och adventsljusstaken speglar sig så fint i fönsterrutan. Jag går omkring i vår lägenhet och myser, glad åt att jag får vara inomhus och dricka te när vinden viner mot fönstren

Dagens frukostbricka

Må denna frukost ge mig energin till att ta tag i dagens tentaplugg!

Julmys

Igår bjöd vi in till julfika och firade fjärde advent tillsammans med våra vänner efter gudstjänsten. Mycket trevligt! Nu har vi önskat varandra God Jul och på återseende nästa år

Adventskakan med vit choklad och saffran var ljuvlig, bara smälte i munnen. Här följer receptet:

Saffranskaka
2 ägg
2 dl socker
100 g smör
100 g vit choklad
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
ett halv paket saffran, ett helt paket om man vill lyxa till det!

Vispa ägg och socker. Smält smöret, hacka chokladen fint och rör ut i smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt till äggblandningen. Rör i vetemjöl och vaniljsocker. Häll smeten i en smord form och grädda i 200 grader ca 15 minuter, tills kakan precis blivit fast

fredag 17 december 2010

Kalas


Ikväll har jag varit på kalas hos fantastiska Emelie. Det var så trevligt, och hon hade bullat upp minsann! Vi grattade och fikade, jämförde våra upplevelserika möten med kända personer och lekte charader tills vi trillade av stolen av skratt.

Å än slank jag hit, å än slank jag dit

Jag avnjuter nu en underbart god middag bestående av pasta med ädelostsås, toppad med nymalen peppar och inte mindre än parmesanost! Jag har precis kommit hem från julklappsjakten. Det är verkligen spännande att ta cykeln och handla julklappar, speciellt idag på det var slirigt i den nyanlända snön. Men int hamna jag i diket nått som tur var. Tydligen hade alla Umeås pojkar önskat sig Spindelmannensockar av tomten, för det fanns inte ett par som passade mina önskningar. Sen är det ju problematiskt att man bara hittar saker som man själv vill ha. Synd att det inte är en uppskattad julklapp att ge bort ett kort där det står "God Jul! Min present är att du får se mig så fint klädd i år!"

torsdag 16 december 2010

Självbild

Jag har funderat över det här vilken bild andra har av mig. Överensstämmer den med den bilden jag själv har av mig?
Ibland har man en uppfattning om hur man tror att andra människor ser på en. Och det är inte alltid den bild man själv vill att andra ska ha om mig. Jag har en bild av mig själv, en bild som jag vill ska komma fram och som andra ska se. Men ibland känns det bara som att man visat "fel" sidor, och man kan känna orättvisa över att andra inte fått en bild av en själv som man vill visa. Eller är det så att jag har en bild av mig själv som inte är riktig?

va?

Jag vet inte vad som har hänt. Hittills i mitt liv hade jag innan den här veckan kommit för sent till en lektion på grund av att jag försovit mig endast en gång, vilket var riktigt pinsamt. Men, den här veckan har det rekordet slagits inte mindre än två gånger! Minst lika pinsamt nu också. Efter dagens tabbe kan jag även konstatera att min telefon väljer att stänga av sig efter att man snoozat för många gånger. Hela dagen blev en aningens förstörd av att jag måste rusa ur sängen direkt till dagens prövningar, min arma kropp som vanligtvis behöver en rejält längre startsträcka!
Väl på skolan fick vi bland annat lära oss om Newton, en man många förknippar med äpplen. Kom även ihåg i dessa juletider, att dela med dig! "Om du har ett äpple vill du dela det med mig...."

onsdag 15 december 2010

He ska va kött å poteter

Dagens måltid blev en mycket god gryta med kryddiga smaker, kantareller och härligt mört kött.
Bon appetit!


Lite å göra?


Igår kväll var jag trött på att plugga, men visste inte vad jag skulle ta mig för. Så jag tog tag i ett så härligt garn jag köpte för några månader sen, och snodde ihop det där pannbandet jag funderat på så länge. Det är så otroligt mjukt, ett speciellt mjukt ullgarn med lite mohair i. Så mysigt så!

tisdag 14 december 2010

Problemlösning

Tala inte om för Gud hur stora dina problem är.
Tala om för dina problem hur stor din Gud är!

Idag


Idag är jag glad! Jag har skrattat så att andra börjat skratta. Räknat matte så jag fått huvudvärk. Käkat saffranskola till magontets intågande. Njutit av det underbara landskapet utanför fönstret som fullständigt gnistrar mot den lilafärgade himlen. Förvandlats till Fröken Frost i minusgraderna på min färd till skolan. Nu lyser adventsljusstaken och julmusiken strömmar ur högtalarna.

måndag 13 december 2010

Luciamorgonen firas traditionsenligt med lucia på tv, varmchoklad och skinkmackor. Så mörk är natten i midvintertid. Men se, då nalkas Lucia

söndag 12 december 2010

Dopparedagen närmar sig

Tredje advent, inte många dagar kvar till jul nu. Julavslutningar och risgrynsgröt, julgranar och tända ljus. Människor som springer omkring på stan och myser, och alla fina ljus! Konserterna höjde stämningen ytterligare, och nu längtar jag hem till sprakandet i vedspisen med knäckkoket som sprider väldoft. Till mamma och pappa och alla söta barn, till allt annat som gör julen till riktig jul. Snart snart snart är det jul!

Min stund i rampljuset

Idag hade vi julavslutning med söndagsskolan på vår gudstjänst. Jag hade en lite roll som dramatissa, och några få rader att förtälja. I slutet av vårt framförande skulle jag komma till den mycket viktiga sensmoralen och själva kärnan i julens budskap. Och vad är det då jag säger? Jo, klart och tydligt så att hela församlingen följer med: "Det är ju det julen handlar om, att få.... GE, istället för att få".
Jag rev ner några skratt, och jag kan lova att det inte glöms bort! Tack för mig

lördag 11 december 2010

Jag ser det snöar


Åter fallen snön virvlande ner över Umeå. Jag är så tacksam över att det varit vinter i princip hela tiden sen den första snön kom. Andra år har det slaskat och plaskat varannan vecka. I år har vi fått njuta av härliga minusgrader och vita upplegor på träd hustak, så vackert. Ikväll ska jag gå på inte mindre än två julkonserter, får jag inte julkänsla av det är nog hoppet ute.

fredag 10 december 2010

Det lyckade misslyckandet

Idag skulle jag göra fudge med mörk choklad av en skvätt grädde jag hade i kylen, och bränner alltihop! Men jag konstaterade att det i alla fall inte smakade bränt, så jag hade i chokladen ändå och låtsades som att inget hade hänt. Dom slinker ner lika lätt för det kan jag säga!



Repectet är superenkelt:
2,5 dl grädde och 3 dl socker får koka till kola.
Rör sedan i 100 gram hackad mörk choklad, bred ut på bakplåtspapper och skär sedan i bitar.

Följetången som fortsätter fortsätter...

Inatt drömde Desirée att hon hade köpt muggarna jag köpte häromdagen, och att hon hittat dom till ett mycket förmånligt pris. Vissa drömmar slår in, och jag har utökat samlingen till sex stycken. Det är ju faktiskt standarduppsättningen, så ikväll bjuds det på te ur likadana fina muggar!
Ingen bild idag. Jag tror att ni vid det här laget vet hur dom ser ut, och vet att jag tycker dom är väldigt fina!

En samlares bekännelser

Med anledning av att kollektivets gäst som närvarade vid mitt glada hembringande av fyndigheterna från Coop ställde sig undrande över mitt egentliga behov av fler muggar började jag räkna efter. Jag tror att jag lätt skulle komma upp i över 50 koppar och muggar i min ägo. Hjälp!


Ni får njuta av en till bild av de vackra kopparna. Jag funderar varför jag bara köpte två?

onsdag 8 december 2010

I did it!


När jag med en aning panik insåg att vi idag kommit till datumet 8 december, och Coops jubileumsmuggar funnits i butikerna ett par dagar redan, kastade jag mig på cykeln och trampade som ett jihu genom minusgraderna. Och vad skådar jag på hyllan, om inte några exemplar som Ålidhemsborna (till min stora glädje) inte ännu insett värdet av! Jag hann på dom!
Muggarna bär ett mönster av Stig Lindberg - den mest genialiske formgivaren som hittills verkat i vårt land. Love it!

tisdag 7 december 2010

Rent skryt

I söndags gjorde jag min praktiska tentamen i kursen på restauranghögkolan. Vi fick laga halstrad röding, vitvinsås, vaniljkräm och annat som vi fick frambära till examinatorn som smackande gav sitt utlåtande om såsens konsistens, krämens smak, fiskens knaperhet osv. Nervositeten körde om rejält i magen kan jag säga. Utlåtandet lät inte vänta på sig, och jag kunde stolt tåga därifrån med huvudet högt. Jag slank igenom deras prövning som en inoljad ål, till skillnad från mina betydligt mer erfarna med-studenter. Nu blev det här rent och skärt skryt, men ibland när man är glad och stolt över sig själv måste man få berätta det!
/ En erfarenhet rikare!


Till mamma som önskade bilder



Jag har plockat in tallris och satt i mina fina dekorationer av gamla bakformar i metall. Tjusigt om jag får säga det själv!

måndag 6 december 2010

Strykande åtgång


Jag lade till saffran till den fruktansvärt goda sockriga kolan och det blev en hit!

söndag 5 december 2010

Tänd tomtebloss för livet!

Vissa tillfällen, då livet känns extra glatt, tänder vi tomtebloss för livet. Då hjärtat hoppas några extra slag och känns lite av tomtebloss på insidan, då glädjen finns så påtagligt i kroppen att man vill springa ett varv runt huset för att lätta på spänningen. Då huvudet är så fullt av vackra tankar att inget annat får plats, och det stora leendet inte går att sudda bort. Då man måste tänka på att ta djupa andetag för att inte glömma bort att andas. Då tänder vi på så det riktigt sprakar och firar att vi får leva!

fredag 3 december 2010

Hårfager


Skillnaden mellan Shakiras hår och Carl den tolvtes peruk är hårfin! Och just nu ligger min egen frisyr någonstans mittemellan. Jag har använt en sån där grej man sätter på hårtorken så håret bejakar sina lockar istället för att bli rakt. Lockigt och fullt av volym blev det, men inte särskilt jämnt. Förhoppningsvis lägger det sig tills i kväll då det blir lovsångskväll på Station 19:30.
Igår prövade jag på att dansa zumba på IKSU, och likt då rullar jag mina höfter till Shakira. Nu även med matchande lockar!

torsdag 2 december 2010

Den omöjliga önskelistan

Tänk om Tomten var så snäll i år att han gav mig en PH-lampa i ett fint paket! Idag gick jag förbi ett skyltfönster till en lampaffär i stan där den hängde och spred sitt behagliga ljus. Det högg till lite i hjärtat, så fin är den. Denna ljust gröna version skulle göra sig perfekt i ett 50-talsinspirerat kök. Visste ni förresten att Poul Henningsen debuterade med sin lampa redan 1925!

Inte vore det fy skam att få husera en sådan här heller!


onsdag 1 december 2010

Rekreation


Jag hade en hemkunskapsfröken i högstadiet som jag minns för vissa saker hon sa. Ett var om diskning, att hon tyckte att det var så meditativt och skönt att diska ibland, för man får tid till att tänka. Att diska är något av det tråkigaste jag vet, men för mig är det rekreation att få handdiska fina gamla tallrikar, helst ganska dammiga och infettade, för att sen se hur de blir skinande rena!


Det ser lovande ut!

Det konstaterar jag efter att ha sett på det första avsnittet av årets julkalender på tv. Det kan nig bli riktigt bra det här. Och roligt.

tisdag 30 november 2010

Kylan som biter i näsan och snön som knastrar under skorna

Jag trotsade den bitande kylan och gav mig ut för att kunna visa upp vad vackert vi har det här i Umeå nu, rena rama vargavintern. Jag fick en liten pratstund med en gammal man som delade med sig av fototips, men ändock gör inte bilderna något rättvisa av verkligheten. Det är så vackert!






Jag klarade den eländes tentan


.. och jag gjorde det med råge till på köpet!
Jag firade med kebablunch och några fina dansmoves


söndag 28 november 2010

Första advent

Der första adventsljuset är tänt och doften av apelsin, nejlikor, pepprkakste och levande ljus lägger sig över lägenheten. Glad första advent!


torsdag 25 november 2010

Kaffetåren den bästa är

Ett citat om matematisk kunskap


Bhaskara var en Indisk matematiker som år 1150 skrev en matematisk bok, Lilavati. Traditionen säger att han skrev den till sin dotter Lilavati. Ett citat ur boken lyder:

"De som har Lilavati fäst vid halsen, vars delar är smyckade med vacker bråkförenkling, multiplikation, kvadrering, som visar smakfullt tal, rena och fullständiga lösningar, för dem ökar lycka och glädje här i världen".

Att ha något fäst vid halsen betyder att kunna återge det utantill, så att ha dessa matematiska kunskaper skulle alltså ge oss mer lycka och glädje ansåg Bhaskara. Det är inte många matematiker som skriver så målande i sina verk inte!

onsdag 24 november 2010

Cookies


Idag blev jag så otroligt sugen på att testa baka Peanut butter cookies från ljuvliga Söta saker (där man nu kan vinna hennes fantastiska bok), som enligt källa ska vara "så sjukt goda som man tror". Och sjukt goda blev dom, även smeten kan jag tala om! De fick bli släta utan nonstop, men med choklad på istället. De blev så härligt söt-salta med lagom mycket smak av jordnöt. Nästa gång jag gör dem tror jag att det blir hela jordnötter i också, för att riktigt maxa upplevelsen!



Dag med baktankar

Idag har det bakats minsann! Nu har jag kommit hem med köpebröd några gånger för mycket, så det var dags att sätta händerna i en riktigt fin deg. Bröddoften låg tät i luften, och det var så härligt!
Rågsiktsbröd brukade mamma baka till jul minns jag, och hon använde baksidan på spritsen för att göra hålen i mitten. Den var i perfekt storlek. Jag hade inget perfekt att göra hålen med, så de blev inte så fina. Men ack så goda!


måndag 22 november 2010

Dagens andra inlägg

Det här klippet har jag sett, ja jag vet inte hur många gånger idag. Anna Blomberg gör lysande imitationer! Jag blundar, lyssnar och imponeras. Också skrattar jag, högt för mig själv!

Ps. Se även detta, i samma höga klass!

Dagen idag

För ett tag sedan var jag förbi Ålidhems returbutik och köpte ett gulligt litet servettställ i plast. Det får agera samlingsplats för diverse smålappar, jag brukar ju i folkmun kallas lapplisa så det passar ju bra! Längst fram ser ni ett inbjudningskort till mega-bröllop i februari, då får jag packa väskan och bege mig söderöver på en liten tripp, kul ska det bli och vackra kommer dom va :D
Här hemma behöver det pysslas och städas undan lite, ett tjockt lager damm har brett ut sig och dammråttorna börjar snart leva. Högen med strykning växer över och kläderna ligger i en röra. Inte min tekopp, men snart ska det nog vara kirrat


söndag 21 november 2010

Nyheten som glömdes

Jag tror visst att jag har glömt bort att tillkännage mina planer för nyår här på bloggen! Jag ska vara med och leda lovsången på nyårskonferensen UNITE 11, den Norrländska versionen i Övik. Jag är pirrig, förväntansfull, nervös, spänns och fullkomligt spritter av glädje. Jag är glad och tacksam för att jag får vara med på tåget. Det kommer bli så gött!

Ungefär så här känner jag mig nu

Tentan är imårrn, jag kan ingenting och musten har helt gått ur mig! Som en misslyckad sufflé

fredag 19 november 2010

Kolakok

Jag är hittills lyckligt jul-fri. Inget smuttande på glögg, inget julsångslyssnande, inte en julklapp köpt, inte ens skumtomtar eller julmust har lyckats ta sig in i mitt hem. Den som väntar på något gott...
Jag har frågat mig själv många gånger varför man bara kokar knäck, kola och en massa andra godsaker bara till jul. Tänk vad trevligt med godis som man vet vad det är gjort av! Inga E-nummer, färgämnen och annat jox, utan rena livsmedel. Så nära jul jag har kommit är ett kolakok jag gjorde igår för att jag var så hemsk godissugen! Den söta gräddiga doften av kola spred sig i köket och kittlade smaklökarna, rena vardagslyxen

Min brors recept på mörkola är det bästa! Den blir så härligt sockrig och bara smälter i munnen

torsdag 18 november 2010

Arkimedes och jag

Tenta i matematikens historia och geometri närmar sig. All ledig stund skall ägnas åt att trycka in satser, bevis, axiom, år och gubbar osv. Som vår lärare sa idag: "Det här lär ni er inte. Ni lär inte för livet, utan pluggar in det utantill för att kunna klara tentan". Nu vet ni vad jag gör dessa dagar!


onsdag 17 november 2010

Mammas egna dag

Mamma, jag hoppas du har haft en bra dag, din alldeles egna födelsedag! Gått en skön promenad, vattnat dina blommor, kramat dina kära (utom mig då), kanske smuttat på lite glass, druckit kaffe ur någon fin gammal kopp och sett ut över Byns vidder och invånare. Det största Grattiset till den bästa drottningmodern, Hurra Hurra Hurra!