lördag 27 mars 2010

Lördag

Just nu regnar det ute. De lätta regndropparna slår mot fönstret, och blundar man känns det mycket väl som sommar. Vårtecknen börjar hopa sig, så alldeles snart kanske det äntligen vår på riktigt. Regn och lera, små nyfödda lamm som skriker i fäxet, isfritt på vägen, och nu är det snart påsk. Jag har plockat fram alla gula saker jag kan åstadkomma i mina gömmor. På Edsbyns museum har de nu en utställning jag måste se, det är samlare som ställer ut sina saker, och en samling består av porslin. Jag skulle absolut kunna ha en egen utställning med alla mina genom åren ihopsamlade saker, minst!
Igår var jag på praktiken följa med till UF-mässa (Unga Företagare). Det var riktigt kul att få se hur många härliga företagsamma ungdomar det finns!
Idag har jag sedvanligt melodikryssat. Sen kurade jag under en filt med en gammal bok, "All jordens fröjd" av Margit Söderholm. Dagens boktips för dig som tycker om kärlekshistorier! Den här utspelar sig i Hälsingland för 200 år sen. Det är andra gången jag läser den, bra böcker tåls att läsas flera gånger.

onsdag 24 mars 2010

Se in i min sylåda!






Är det inte bara underbart!? Ibland tar jag fram det och kollar på alla fina spetsar och knappar, men jag vågar aldrig använda något. Man blir lycklig av det ändå

tisdag 23 mars 2010

Ålidhem


Jag bor på Ålidhem. Ålidhem - Umeås studentgetto. Röda tegelhus som reser sig mot himlen. Enligt vad jag hört har denna blivit framröstad till Umeås finaste stadsdel. En röst sade, att Ålidhems centrum är rätt så pittoreskt. Nog för att jag trivs där, men det är kanske inte det ordvalet jag skulle göra.

Tiden ja

Praktiken fortskrider, tiden tickar på, och jag har bestämt mig för att så länge jag har ett hem jag trivs i och vänner jag älskar runt mig ska jag inte jobba heltid! Jag har dock även hunnit med att plantera lite vårligt, härligt inspirerat av bloggdrottningar därute.





Kakburkens innehåll har fått ge plats åt små liv som ska växa till sig. Den får fungera som ett dekorativt litet drivhus, dess funktion kan man däremot fundera över

söndag 14 mars 2010

Himlen

”Samla inga skatter på jorden, samla skatterna i himlen”

Det finns en berättelse om en man, som i hela sitt liv arbetade och tjänade ihop till sin förmögenhet. I slutet av hand liv lät han samla sina förmögenheter och skaffade sig två guldtackor. Detta var vad han ägde, allt han arbetat ihop under sitt liv, och dessa guldtackor skulle läggas ner i hans grav när han dog, för dessa guldtackor skulle han ha med sig.

Mannen dog, och som han sagt lade man ner guldtackorna i hans grav. När mannen kom till himlaporten och där fick träffa ängeln som skulle släppa in honom i himlen säger den:

- "J"Ja, du är välkommen. Men dom där får du inte ta med dej", och så pekade han på guldtackorna.

- " Men det här är allt jag äger och har, jag har arbetet ihop till dessa under hela mitt liv.. Jag måste få ta med dom"

Medan de stod och gnabbades kom en till ängel förbi, och frågade vad bråket rörde sig om

"Jo, svarade ängeln, den här mannen vill ta med sig gatstenar in i himlen…."


torsdag 11 mars 2010

Datorn


Nu sitter jag och bloggar med en splitterny dator. Jovisst, en Mac till och med. Jag lät mig övertalas till slut. På lördag bär det av mot Hälsingland, och jag känner mig väldigt stressad.

Så mycket som ska hinnas med och ordnas innan jag lämnar stan för några veckor på "landet". Till på köpet ska jag göra skoluppgifter och plugga till en tenta som ska skrivas till veckan. Pust och stön, men det kommer blir bra! Hemma ska jag ha praktik på Hotell- och restaurangprogrammet, som ska bli jättekul och säkert väldigt lärorikt. Förhoppningsvis kommer fåren att börja lamma och våren riktigt bryta ut också. Idag gjorde jag ett besök på stan, där trottoarerna var helt bara och solen sken och gav värme så att Umeborna glada tog en paus från shoppandet och på parkbänkarna kisande vände sina vinterbleka kinder mot solen.. Härligt var det.



Jag bjuder på en bild från i höstas, men motivet är verkligen dagsaktuellt!

tisdag 9 mars 2010

Sommardrömmar


Med ljudet av takdropp och fågeldrill tog jag upp ett paket körsbär från frysen. Medan jag stod och kärnade ur dem drömde jag mig bort till sommaren, hur varmt och skönt det var då jag plockade dem. Vad trevligt det var... Bären resulterade i marmelad, och av marmeladen blev det sen syltkakor. Bäst resultat på småkakor får man förstås när man bakar med vetemjöl, men om lusten faller på och det enda man har hemma är vetemjöl special med fullkorn, då kan det bli gott ändå!


måndag 8 mars 2010

Den sköna söndagen vändes till panik när jag så snällt blev påminnd av att jag hade en skoluppgift att göra som HELT hade fallit ur mitt minne. Som tur var hade jag redan börjat med den, tack och lov!
På söndagsskolan pratade vi bland annat om Gyllene regeln: "allt vad ni vill att andra ska göra för er, det ska ni också göra för dem". Tänk ett sånt bra rättesnöre det är, så enkelt. Är jag snäll och trevlig mot dem jag möter är de förmodligen snäll och trevlig tillbaka. En rolig utmaning är att hela tiden försöka lyfta människor. Den trumpna damen i kassan tex, istället för att bli sur över att hon är sur kan man möta henne med ett leende och ett vänligt "ha en bra dag!". Ofta följer en positiv reaktion, och så mycket trevligare detta är! Allt med devisen Gyllene regeln.
För mig resulterade söndagsskolan även i en penna i ögat och en reva över ena kinden. Vem hade trott de?

lördag 6 mars 2010

Nötiga tankar

Söndagar är något alldeles speciellt, en dag utan måsten. En välbehövlig paus i veckan, en dag jag tycker man ska ta tillvara på. Förra söndagen var alldeles särskilt trevlig då jag fick göra nya bekantskaper med trevliga människor. Vi hade en härlig gemenskap när vi knåpade ihop spontanmiddag och trängdes glada runt vårt köksbord på alla stolar och pallar vi kunde skrapa ihop. Det var så kravlöst och bara utomordentligt trevligt! På menyn stod kycklingspett med jordnötssås, och jordnötssmör som blev över åt jag idag (lördag) till frukost på surdegslimpa med smak av kanel. En oväntat lyckad kombination! På så vis har söndagslyckan dröjt sig kvar en hel vecka... Undrar just vad denna veckas söndag har att erbjuda?

fredag 5 mars 2010

Små kakor

Småkakor är små kakor. Kafferep med sju sorters kakor måste vara förlagan till den stora framgången aladdin-asken, en smakbit av en noggrant ihopkomponerad smakupplevelse. Cupcakes och cockies i all ära, men inget slår småkakan!

Söta saker bloggas det om massor av söta saker. Varje månad utlyses månadens sötsak, vilket går ut på att vi bloggare med speciellt intresse för bakning och söta saker bakar under ett och samma tema. Månadens tema är just: småkakor! Vad bra, det passade mig perfekt! Här är mitt bidrag, en småkaka som tog mig med storm i somras, då det återfanns av min mor bland en trave gamla recept på vinden efter min mormor.



Tant Annas kakor


1 äggula
1 tsk sirap
1 hg smör
nätt 2 kkp socker
2 kkp vetemjöl
1 tsk stött kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat


Blanda ihop alla ingredienser till en deg. Forma till bollar, ca 1 msk stora. Grädda i 175 grader.