onsdag 30 juni 2010

Hur blev det?


För ett tag sen gjorde jag syrénblomssaft. Spännande tycker jag! Den blev svagt lilafärgad, och smakade svagt blommigt. Men mest smakade den av citron, och jag vet inte om jag riktigt gillade att saften smakade så som det doftar en försommardag. Det låter faktiskt bättre, jag tror inte att det blir någon repris. Om ni ändå vill prova själva, plocka ca. 15 klasar syrénblommor och plocka av blommorna. Skölj dem, och skiva en noga sköljd citron. Koka upp 4 dl vatten och 3 dl socker. Häll sockerlösningen över blommorna och citronen. Låt stå i 2-3 dygn innan du silar av saften.

Syrénsockret var mer spännande. Jag blandade ner syrénblommor i vanligt strösocker och rörde om då och då. Det ger en svag smak av syrén, gott att söta te med. Jag har även hört att det ska vara gott att baka drömmar med!

torsdag 24 juni 2010

Paus

Förra helgen packade vi in oss ett gäng och åkte ner till Smålands skogar, närmare bestämt till Nyhem där sommarens stora Pingstkonferens äger rum. Det var nog sjätte året jag var dit tror jag, så man kan säga att det är ett ställe värt att komma tillbaka till! Då vi började åka ner dit frös vi i våra sovsäckar under vår knappt täta tältduk, och åt halvkokt pasta med en bismak av T-röd lagad på stormkök. Regnat har det nästintill alltid gjort, men det är värt allt ändå. Trots att bänkarna i mötestältet gjorde att man fick träsmak och luften var kvav. Nu har både vårt boende och hela konferensen tagit ett steg i utvecklingen. Vi sover på logiment, med sängar med en mjuk madrass, värme och riktigt tak! Även mötestältet från 70-talet har bytts ut, och en inomhushall har byggts. Det gör hela Nyhemsvistelsen så mycket bekvämligare, samtidigt som man är väldigt tacksam.
Vad är det då som lockar med Nyhem? Varför samlas varje år flera tusen människor under ett och samma tak? Världen idag (en kristen tidning) skriver såhär: "Vandrar man runt bland de tiotusentals kristna som finns på dessa konferenser, ja då är det lätt att känna hopp och framtidstro". Ja, jag tror att det är viktigt att få känna samhörighet, känna att man inte är ensam. Så många människor, så många olika individer kan samlas under samma tak, och det som vi alla har gemensamt är vår tro. Det är häftigt, ungefär som en känsla man kan få på konserter - fast vår uppmärksamhet är riktad mot Gud. Nyhem är också ett bra startskott inför sommaren, med bra talare och härlig lovsång. Mycket peppande!

onsdag 16 juni 2010

Jo det var en sak till...

Jag måste, innan jag packar ihop för dagen, visa er mina fynd från loppisrundan med mina vänner igår. Vi packade in oss i bilen och for till de loppisar häromkring som hunnit öppna. Mellan Edsbyn och Alfta ligger några, och mitt inne i byn ligger en loppis som är värd att besöka. Det är spännande, sitter på spänn och letar efter vägkanterna efter egenhändigt ihopsnickrade skyltar där man målat LOPPIS med stora bokstäver. Man skyndar sig att blinka, svänga in. Är det öppet?.. Har man tur får man även se den traditionella loppis-cykeln ståendes utanför gården.

En vacker hatt med sorgeflor, och 30-kronorsfåtölj som
är mycket fin med ett fårskinn på

På promenad

Blommande gott


Att läsa bloggar gör att man hittar likasinnade människor, som liksom jag har en drivkraft att ta vara på allt som möjligtvis går av det som växer och frodas! En nyfikenhet att prova nya saker i mat- och bakväg. Det senaste jag, och tydligen många fler än jag, satt händerna i år är syrener. Dessa ljuvliga blommor doftar inte bara gott, man kan spara både dofter och smak och njuta av till in på kalla vintern. Det saftas, bakas, torkas och görs glass av dessa lila delikatesser. Jag har provat att göra syrénsocker och syrénblomssaft, som enligt beskrivningar riktigt smakar som försommar. Nu får jag ge mig till tåls några dagar tills det är klart.

tisdag 15 juni 2010

Hon dansade en sommar

Ikväll tog jag Silverfisken (min kära bil) till grannen Bollnäs för att lyssna till de sköna tonerna av Vimmel, ett band som spelar folkmusik. Min vän, vilken jag här benämner H, och jag mötte upp utanför logen där konserten skulle äga rum. Det klart mysigaste "konsertlokalen" jag varit i! På golvet låg trasmattor, och vi fick sitta på lagom slitna Sion-bänkar men trasmattor på. På scen trängdes musiker med soffor anno 1800, Karl-johansoffan och staplade stolar i björk. Runt omkring oss stod gamla målade skåp från 1780-talet, sparkar med vackert snideri och andra diverse möbler. Vackert! Efter fikapausen sköts bänkarna bort - och vips hade logen förvandlats till ett dansgolv. Vi virvlade runt i shottis och vals, lärde oss nya roliga turer. "Du ser så lycklig ut när du dansar" sa Hs mamma. Och tänk, när stegen sitter som de ska och kroppen flyter med i harmoni med takterna, då kan man inte annat än vara lycklig. Kvällen var rätt sval, men ljus och med en vacker himmel som var blå och bjöd på en eldröd solnedgång. Fortfarande med rytmen i kroppen körde jag hem genom ett sagolikt vackert Hälsingelandskap med blommande hundkäx och gröna åkrar sprängda med smörblommor, allt insvept i det nästan trollska ljus som bara kan skådas här. Sådant finns bara att se här i Hälsingland, och det gör sig inte någon som helst rättvisa på bild utan måste ses och upplevas med det egna ögat. Därför blir det ingen bild på det. Och ja, jag är helt partisk!

måndag 14 juni 2010

Om sommaren..

Att äta frukost på solvarma bron och läsa Ljusnan. Dra upp envisa hallonbuskar och brännässlor. Skörda rabarber. Gå promenader på skogsbilvägarna och dra in doften av varm skog. Äppelträd och syrener som blommar. Flytta fåren till vallen. Läsa böcker jag valt helt själv. Hämta posten barfota. Ta en stilla rodtur på en spegelblank sjö. Plocka smultron i slänten. Dricka starkt kokkaffe ur vida skira rosenkoppar. Gå på dass. Plocka liljekonvaljer. Gå på auktion och äta knäppkorv. Traska runt i stövlar och inte bry sig om att bli skitig. Fika på Kägelholmen.

lördag 12 juni 2010

Tiderna förändras

Då man vid Umeå universitet inriktat sig på att bli bra på det här med genus finns det med i nästintill varje utbildning, och genus har diskuterats till leda. I min utbildning till hem- och konsumentkunskapslärare har vi bearbetat jämställdhet mycket, och då är det verkligen intressant att gräva fram en bok på vinden med titeln ”Hemvårdslära” daterad 1959. Skillnaderna mellan vad som skrivs i dagens rapporter, avhandlingar och läromedel och äldre litteratur är stora. På dessa år har vår syn på hemarbete och vilka som gör det förändrats enormt. Diskussionen är mycket intressant, men är nästintill omöjlig att föra om man vägrar inse att människor är olika, och därmed har olika drömmar och mål i livet. Det finns ett flertal bloggerskor vilka ger en vacker romantiserad bild av livet på landet med 50-talets husmödrar som förebilder, och hyllas samtidigt som de skapar heta diskussioner. Idag, vågar jag påstå, finns det inte många kvinnor som blir tvingade till att vara hemma med barn och hem. Vissa har uppenbarligen svårt att förstå att man kan göra det av fri vilja, varför en kvinna i dagens samhälle inte vill bli högutbildad och karriärskvinna. Men varför egentligen? Varför är det så provocerande?



I boken finns massor av tips för att skapa ett funktionellt hem för alla hemmafruar.
Köket är viktigt. Där spenderar hemmafruarna till och med den största delen av fritiden!




Jag tänker också på skillnaden mellan läromedlen. På en av kurserna på universitetet fick vi gå igenom skolböcker för att se hur flickor/pojkar och kvinnligt/manligt framstod i böckerna. Heta känslor framkallades av bilder på män som snickrade, eller kvinnor som lagade mat. Hur kunde man vara så trångsynt i dagens Sverige, var frågan? Men för bara 40 års sen såg det annorlunda ut i läroböckerna. Dessa bilder skulle skapa rubriker!


Regn över Edsbyn

Idag regnar det i byn. Det är så skönt och rofullt att vakna till regnets smatter mot fönstren, och idag även till doften av nygräddade bullar! Då mår man gott av att kunna ligga kvar i sängen så länge man vill, äta varma bullar med mjölk och mysa ner sig i soffan med en bok. Jag och mamma drog iväg till det sanna lördagsnöjet – Erikshjälpen. Jag köpte en somrig duk till mitt kök. Av en kompis har jag lärt mig att missmatchning är coolt! Detta gäller främst kläder, men jag skulle säga att det alltid funkar! Därför blandar jag friskt en för många förbjuden kombination; rosa och rött, och jag gör det med huvudet högt


tisdag 8 juni 2010

Illamående orsakat av överkonsumtion av solrosfrön!

Det är de sista självande timmarna i Umeå. Idag har jag strövat runt på stan och druckit kaffe och stött på bekanta att hänga med. Riktigt härligt att det kan hända i en stad man bor i. Men nu ska staden klara sig utan lilla mig i några månader, och lilla jag kanske får berika den lilla byn istället. Man får hoppas! Nu känns det i alla fall inte roligt att lämna stan

Lilla skafferiet

I lördags packade vi in oss tre tjejer i en Ford med siktet inställt på en loppisrunda. Vi hamnade i Bjurholm, där vi gick i affärer (!) och åt på det mycket mysiga stället kallat Lilla skafferiet, där det fanns att finna bygdens fik, kiosk, gatukök, matställe osv. Likt entusiastiska stockholmare förundrade vi oss över det pittoreska lilla samhället med dess second hand-butiker med trevliga gamla damer som engagerat visade de senast inkomna klänningarna anno 1978, och stövelbeklädda kunder vilka nöjt inhandlar keramikserviser. Till och med jag tycker att det är ovanligt enligt förväntningarna. En lyckad utflykt!

Jag har sommarlov!!

I och för sig så har jag haft lov hela helgen, men idag är det måndag och en idealisk sommarlovsdag! Jag sov hela förmiddagen (sömn behöver tas igen efter helgen), tog en kaffe på stan, åt sushi med en kompis och bakade en kaka till kvällsfikat. Nu är klockan långt efter egentlig läggdags, men hur stor lust har jag egentligen att lägga mig nu? Sommarlov betyder att jag inte behöver, helt enkelt!
Jag ska jobba fem veckor i sommar, men börjar inte förrän i slutet av juli. Fram tills dess har jag gott om tid till att bara ta det lugnt. Mellan peta-i-navel-tid och läsa-bok-som-jag-valt-själv-i-hängmattan-tid ska jag även åka på Nyhemskonferens, gå på bröllop och fara och flänga runt som en annan galning. Kul ska de bli!

onsdag 2 juni 2010

dagen fortsätter...


Umeå håller sakta men säkert på att förvandlas till den spökstad den varje sommar förvandlas till då alla 30 000 studenter som tydligen finns i denna stad tar sitt pick och pack och sprids för vinden. Nästan alla i alla fall! Ålidhem, som är studentghettot no. 1, blir så tomt att man inte riktigt hänger med när man inte längre behöver köa på ICA, eller kan köra hela vägen till universitetet utan att använda ringklockan på cykeln. Så här i terminsslutet blir det även lätt känslosamma uppbrott. Folk som tar examen och flyttar från stan, men även människor man verkligen tycker om som man helt plötsligt ska skiljas från en hel sommar utan att träffa varje dag. Man glädjs och är vemodig om vartannat. Fast övervägande är denna sista vecka en glädjens tid, då man verkligen tar tillvara på varje minut tillsammans! Staden visar sig även från sin bästa sida så här i grönskan och solskenet, precis så att man ska minnas en positiv bild av vad man ska fara tillbaka till om några månader.
Det kanske är på tiden att visa en bild på bloggerskan själv, som vanligt posande som den linslus jag är (inte!)


Sömn i solskenet


Det är inte lätt att tentaplugga när man somnar hela tiden! Jag tänkte som så, att om jag går ut på gården och sitter på en filt i solen med mitt plugg är det rakt omöjligt att hela tiden surfa in på diverse ointressanta sidor på internet, komma på nostalgimusik man bara MÅSTE lyssna på precis nu och kolla facebook var tionde minut, så som det gärna blir då det tråkiga men nödvändiga plugget ligger över en. Men då inträffar det man verkligen inte kan hjälpa, att tröttheten kommer över en med en sån kraft att man bara måste vila ögonen, bara någon minut! Detta hände flera gånger kan jag säga.. Jag får innerligt hoppas att jag inte snarkade, eftersom det fanns fler panikstuderande människor på filtar i gräset.
Då min taktik inte riktigt fungerade sitter jag då åter här inne vid min dator. Bara för att delge er vad jag kom fram till i lördags då en inbitet schlager-älskande skara samlades för att bevittna årets upplaga av den musikaliska tävlingen Eurovision song contest.

Bästa låt: Georgien
Bästa framträdande: Moldavien
Bäst utstyrsel: Danmark
Bästa ballad: Irland
Bästa underhållning: Frankrike (det var i alla fall dom vi skrattade mest åt)
Bästa dansnumret: Georgien
Bäst sång: Grekland
Bästa höjning: Island
Bästa slutpose: Georgien
Vem vinner?? : Tyskland

Och jag hade rätt! Då har jag upplevt det också, kanske den enda gången