söndag 26 juni 2011

Rabarbersaft

Rabarbersaft är en riktigt god och härligt rosa sommarsaft!
De söta små coca-colaflaskorna har jag fått av en kompis och är perfekta att servera en portion rabarbersaft i, kanske ta med på en picknic. När jag kokar saft gör jag så att jag lägger sköljda bitar av rabarber i en kastrull och fyller på med vatten så att det nästan täcker all rabarber. Sedan kokar jag det under lock i ca 10 minuter så att rabarberna kokar sönder, samtidigt som jag rör om då och då. Sedan silar jag allt genom en silduk och tillsätter socker till saften i den mängd jag tycker är lagom. "Efter behag" som farbror Melker så passande sa. Eftersom jag fryser in min saft behövs inga fler tillsatser för att konservera den. Enkelt!

Jag kokade även rabarbermarmelad med syltsocker. Syltsocker innehåller pektin, vilket är det som gör att sylt och marmelad stelnar till. Syltsocker är smidigt att använda, då man inte behöver tillsätta mer än sockret enligt anvisningarna på paketet och koka med bären man vill göra sylten av. Jag tillsatte även lite vaniljextrakt som gav en mild smak som bra kombination

Inga kommentarer: