fredag 1 juni 2012

Försommarsaft


 Jag älskar att få fylla frysen med bär, svamp, frukter och grönsaker som jag hämtat från skogar och grönsaksland. Men sen håller jag lite för hårt på dem. Under vinterns mörka dagar snålar jag för att de ska räcka så länge som möjligt, och när försommaren står för dörren står jag där med ouppätna bär när det snart är dags att fylla på förråden igen. Därför blir det ofta lyxigt den här tiden på året, med bär till frukost i bakverk och sylt. Nu har jag frigjort en hel påse med rabarber som blivit god saft


Det verkar inte bättre än att ni söderut redan har börjat skörda era rabarber. Då kan ni göra saft på färsk rabarber istället för på den från frysen. Koka helt enkelt upp rabarber skurna i mindre bitar tillsammans med vatten som precis täcker rabarbern. Koka i ca 10 minuter utan att röra om. Sila av rabarbern och tillsätt socker till önskad sötma. Jag har även sett tips någonstans på att man kan färga saften genom att låta en delad rödbeta ligga i saften ett par timmar. Då får saften en djupare röd färg, men för min del föredrar jag den ljusa rosa färgen på den


Inga kommentarer: