söndag 12 augusti 2012

Den riktiga


Med en smålänning i samma klass på hem- och konsumentkunskapsutbildningen är det klart att det blir diskussioner omkring detta med ostkaka. Vilken är den "riktiga" ostkakan - smålänska eller hälsinge? Svaret beror självklart på vem du frågar, och frågar du mig finns det ingen tvekan om att den älskade hälsingeostkakan är störst, bäst och godast. De liknar inte varandra alls, mer än att de är gjorda av mjölk. Men den lite gnissliga konsistensen på den lite salta hälsingeostkakan med de knapriga kanterna gör sig så ypperligt bra till söt saftsås!
Det dröjde länge innan jag smakade den smålänska ostkakan. När jag var liten kollade jag på Emil i Lönneberga, som med rosiga kinder och stor entusiasm smaskade på ostkaka med sylt och grädde på det fina kalaset i Katthult. Och det såg ju så gott ut! En dag på affären övertalade jag mamma om att vi skulle köpa ett smakprov av denna exotiska företeelse - och vilken besvikelse det var för den unga fröken Embretsén

Inga kommentarer: