söndag 31 oktober 2010

Majonnäs

Det är så enkelt att göra egen majonnäs så det är rent skämmigt att köpa. Den bli godare och man kan dessutom bestämma lite själv hur man vill att den ska smaka. Jag delar här med mig av ett recept:

2 st äggulor

25 g söt senap (jag tar lite mindre)

2 g salt

10 g rödvinsvinäger

nymald vitpeppar

ca 200 g matolja


Vispa äggulorna så de blir vitt och skummigt. Använd gärna en elvisp för att få in så mycket luft som möjligt. Tillsätt senap, salt och vinäger. Vill man ha mindre vinägersmak kan man även blanda ut med lite vatten. Tillsätt oljan medan du vispar på full fart, först i en liten stråle sedan mer och mer när majonnäsen blir fastare. Klart!


Snabblektion

Olja och vatten (eller vinäger t.ex) är två ämnen som i vanliga fall inte kan blandas. Detta för att de har kemiska egenskaper som gör att de har olika polaritet. För att kunna blanda dessa två, till en dressing eller majonnäs, behövs en emulgator som binder dem till varandra. Senap är ett exempel på en emulgator, och likaså äggula där det är lecitin som fixar till det. Bra att veta!


Inga kommentarer: